Prajzská rallye 2014

Dne 7. června 2014 uspořádali členové Automotoklubu Hlučín, Auto Moto Clubu Kravaře a Klubu vojenské historie Hlučínsko – orientační soutěž historických vozidel pod názvem PRAJZSKA RELY. Letošní ročník soutěže proběhl jako tradičně pod záštitou Sdružení Obcí Hlučínska.

Byl to již 12. ročník této atraktivní a zajímavé soutěže. Soutěž je stále více populární mezi širokou veřejnosti, neboť diváci mají možnost shlédnout nejen historická vozidla ale i zajímavé soutěžní úkoly na jednotlivých kontrolních stanovištích. Vítězem se totiž stává vždy účastník s nejvyšším celkovým počtem bodů dosažených postupně v  soutěžích na jednotlivých průjezdních kontrolách a to bez ohledu na rychlost a pořadí dojezdu do cíle. Proto cílem soutěžících nebylo co nejrychleji projet trať, ale splnit úspěšně soutěžní úkoly na jednotlivých stanovištích a nasbírat v konečném součtu co nejvyšší počet bodů. Tak jako v předešlých letech vedla trasa soutěže také letos přes území Polské republiky. Na soutěžící posádky historických vozidel čekalo na trati dlouhé 75 km celkem 5 kontrolních stanovišť, kde soutěžící posádky postupně plnily tyto soutěžní úkoly:

    • Start soutěže (stanoviště Hlučín – Kulturní dům)
    • PK1- jízda zručnosti (stanoviště Píšť – hasičská zbrojnice)
    • PK2- hod různými díly (stanoviště Bienkowice – kovárna)
    • PK3- montáž šroubků na čas (stanoviště Bolatice – parkoviště Fa Lanex)
    • PK4- střelba vzduchovkou (stanoviště Velké Hoštice – bunkr)
    • PK5- hod podkovou (stanoviště Kravaře – Zámecký park)
    • Cíl soutěže (stanoviště Hlučín – Kultůrní dům)

Na trasu letošního ročníku Prajzské Rely se vydal rekordní počet 129 startujících posádek. Startující měli možnost se průběhu soutěžní jízdy potěšit upravenými obcemi a městy “Prajzské“ a prezentovat své naleštěné “miláčky“ divákům podél cest. Rádi bychom zdůraznili skutečnost, že mezi startujícími nebyli jen účastníci z ČR, ale téměř polovina startujících posádek byla z Polska. Mezinárodní účast dokládá vysokou úroveň, a prestiž této soutěže, což přispělo k dobré prezentaci nejen samotné soutěže či pořádajících klubů, ale také k prezentaci měst a obcí celého regionu Hlučínsko a našich sponzorů a to nejen v rámci našeho regionu, ale i daleko za jeho hranicemi.

Po dojezdu do cíle bylo pro účastníky připraveno bohaté občerstvení a příjemná přestávka před závěrečným vyhodnocením a vyhlášením výsledků. Nejúspěšnějším účastníkům v jednotlivých kategoriích byly předány poháry a hodnotné ceny věnované našimi sponzory a pořádajícími kluby.


Rádi bychom, tímto poblahopřáli vítězům jednotlivých kategorii.

Vítězové jednotlivých kategoriích:

Kategorie automobilu

Kategorie A 1 (Auto do 1945)        TROJANČÍK Milan       CZ    Tatra 57       AMK Kravaře
Kategorie A 2 (Auto 1945-1965)  VAJDA Rostislav          CZ    Singer            AMK Kravaře
Kategorie A 3 (Auto 1966-1984)  HAMROZI Aleš             CZ    MG                   KHV Opava

Kategorie motocyklů:

Kategorie M 1 (Moto do 1945)           SKOWYRA Dariusz  PL    Indian Scout
Kategorie M 2 (Moto 1946-1965)    DAK Lumír                    CZ    Jawa 350 Rikša
Kategorie M 3 (Moto 1966-1983)    BUHL Bernard        PL  MZ 250 Trophy   Benek klub Opole
Kategorie M D (Moto po roku 1983)  MICHNA Grzegorz     PL    Suzuki Bandit        AMK Kravaře

soutěž klubů

    1. místo ČKHM Ostrava
    2. místo VCC Ostrava
    3. místo Ostatni Mohikanie Rybnik

PODĚKOVÁNÍ

Jménem Auto Moto Clubu Kravaře, Automotoklubu Hlučín a Klubu vojenské historie Hlučínsko bychom tímto chtěli poděkovat zastupitelstvům měst Kravař a Hlučína a obcí Bolatic, Píště, Bienkowic a Velkých Hoštic, za podporu a zájem o tuto akci.

Dále bychom rádi poděkovali všem níže uvedeným sponzorům, kteří nás podporují a na tuto akci jakkoliv přispěli.

Jmenovitě:

Masoma Klemens, Spoltex Kravaře, Petrometal, Autoopravna Lumír Dak Otice, Josef Janta s.r.o., Beskydské uzeniny Chodura, Autoservis – Autoprodej L+R Moravcovi, Zlatnictví Hodinářství Sentenský, Koupelny Rebel Ing. Jaroš, Galanterie Tkaczik, Železářství Erhard Stošek, Autoškola Jan Skřeček, Nábytek Jurček Roman, Pivovar Rohan Rohov, Pokrývačství Jan Kaštovský, Armatury Group, Květiny Baranová, Autodoprava West Milan, Cukrárna Jařabová, Obklady Hollesch Autopas Kravaře, Filip Oční centrum Kravaře, Miss Cosmetic, Pokryvačství Habeka, Autodoprava West Petr.

V závěru bychom taktéž rádi poděkovali všem pořadatelům za jejich náročnou práci a obětavost, všem účastníkům za účast a všem divákům, kteří přišli podpořit naše soutěžící a pomohli tak vytvořit skvělou atmosféru celé soutěže!

Děkujeme Vám všem za dosavadní podporu, věříme, že nám nadále zachováte přízeň a těšíme se na další spolupráci při následujícím 13. ročníku soutěže PRAJZKÁ RELY která se uskuteční 6. června 2015. 

Za pořádající kluby:

Karel Kotzian – AMK Kravaře
Pavel Tkačík – AMK Hlučín
David Pluschke – KVH Hlučínsko