Prajzská rallye 2016

Dne 4. června 2016 uspořádali členové Auto Moto Clubu Kravaře, Auto Moto Klubu Hlučín a Klubu vojenské historie Hlučínsko – orientační soutěž historických vozidel pod názvem PRAJZSKA RELY.

Byl to již 14. ročník této atraktivní a zajímavé soutěže. Soutěž je velice populární mezi širokou veřejnosti, neboť diváci mají možnost shlédnout nejen historická vozidla, ale i zajímavé soutěžní úkoly na jednotlivých kontrolních stanovištích. Hodnocení soutěžících je v závodě PRAJZSKÉ RELY stanoveno dle pravidel tak, že vítězem je vyhlášen vždy účastník s nejvyšším dosaženým celkovým počtem bodů, které postupně získává za splnění úkolů na jednotlivých průjezdních kontrolách a to bez ohledu na rychlost a pořadí dojezdu do cíle. Proto cílem soutěžících nebylo co nejrychleji projet trať, ale především splnit úspěšně soutěžní úkoly na jednotlivých kontrolních stanovištích a dosáhnout tak maximálního počtu bodů. Tak jako v předešlých letech vedla trasa soutěže také letos přes území Polské republiky. Na soutěžící posádky historických vozidel čekalo na trati dlouhé 75 km celkem 5 kontrolních stanovišť, kde soutěžící posádky postupně plnily tyto soutěžní úkoly:

    • Start soutěže (stanoviště Hlučín – Kulturní dům)
    • PK1- jízda zručnosti (stanoviště Píšť – hasičská zbrojnice)
    • PK2- hod řemeny (stanoviště Bienkowice – kovárna)
    • PK3- hod šipkami (stanoviště Bolatice – parkoviště Fa Lanex)
    • PK4- střelba vzduchovkou (stanoviště Velké Hoštice – bunkr)
    • PK5- hod podkovou (stanoviště Kravaře – Zámecký park) 
    • Cíl soutěže (stanoviště Hlučín – Kultůrní dům)

Na trasu letošního ročníku Prajzské Rely se vydalo124 startujících posádek. Startující měli možnost se průběhu soutěžní jízdy potěšit upravenými obcemi a městy “Prajzské“ a prezentovat své naleštěné “miláčky“ divákům podél cest. Rádi bychom zdůraznili skutečnost, že startovní pole netvořili pouze účastníci z ČR, ale nyní již více než polovina soutěžících ve startovním poli byli  zahraniční účastníci, mezi kterými měly tradičně převahu posádky ze sousedního Polska. Mezinárodní účast dokládá vysokou úroveň, a prestiž této soutěže, což přispělo k dobré prezentaci nejen samotné soutěže či pořádajících klubů, ale také k prezentaci měst a obcí celého regionu Hlučínsko a našich sponzorů a to nejen v rámci našeho regionu, ale i daleko za jeho hranicemi.

Po dojezdu do cíle bylo pro účastníky připraveno bohaté občerstvení a příjemná přestávka před závěrečným vyhodnocením a vyhlášením výsledků. Nejúspěšnějším účastníkům v jednotlivých kategoriích byly předány poháry a hodnotné ceny věnované našimi sponzory a pořádajícími kluby.


Rádi bychom, tímto poblahopřáli vítězům jednotlivých kategorii.

Vítězové v jednotlivých kategoriích:   

Kategorie automobilu

Kategorie A 1 (Auto do 1945)               TROJANČÍK Milan           CZ    Tatra 57               Kategorie A 2 (Auto 1945-1965)         RŮŽIČKA Jiří                      CZ    Škoda Felicia
Kategorie A 3 (Auto 1966-1986)         CVIK Daniel                        PL    Audi 100                            

Kategorie motocyklů:

Kategorie M 1 (Moto do 1945)              REICHMANN Tomasz        PL    BSA M 20
Kategorie M 2 (Moto 1946-1965)         POŽNIAK Karol                   PL    Panonia 250
Kategorie M 3 (Moto 1966-1986)         STODOLKA Tomasz         PL    Ural M 66
Kategorie M 4 (Moto po roku 1986)     GORNIK Bartolomiej        PL   Suzuki Intr.     

soutěž klubů   

    1. místo Ostatni Mohikanie Rybnik
    2. místo ČKHM Ostrava
    3. místo Fiat Old Club-Frýdek Místek

PODĚKOVÁNÍ

Jménem Auto Moto Clubu Kravaře, Automotoklubu Hlučín a Klubu vojenské historie Hlučínsko bychom tímto chtěli poděkovat zastupitelstvům měst Kravař a Hlučína a obcí Bolatic, Píště, Bienkowic a Velkých Hoštic, za podporu a zájem o tuto akci.

Dále bychom rádi poděkovali všem níže uvedeným sponzorům, kteří nás podporují a na tuto akci jakkoliv přispěli.

Jmenovitě:

Masoma Klemens, Petrometal Bolatice, Autodoprava Valko D. Benešov, Autoopravna Lumír Dak Otice, Galanterie Tkaczik, Zlatnictví Hodinářství Sentenský, Koupelny Rebel Ing. Jaroš, Autodoprava Vladimír Lysek, Koupelny Hájek, Dame CAK Group Opava, Květiny Baranová, Autodoprava West – Trans, Cukrárna Jařabová, Obklady Hollesch, Filip – Oční centrum Kravaře, Pivovar Rohan Rohov.

V závěru bychom taktéž rádi poděkovali všem pořadatelům za jejich náročnou práci a obětavost, všem účastníkům za účast a všem divákům, kteří přišli podpořit naše soutěžící a pomohli tak vytvořit skvělou atmosféru celé soutěže!

Děkujeme Vám všem za dosavadní podporu a věříme, že nám i nadále zachováte přízeň.  Těšíme se na další spolupráci při následujícím 15. ročníku soutěže PRAJZKA RELY, která se uskuteční 3. června 2017.

Za pořádající kluby:    

Karel Kotzian – AMC Kravaře
Pavel Tkačík – AMK Hlučín
David Pluschke – KVH Hlučínsko